Dune (1984)

26D47251-F77A-42BB-A328-C8D8486780EEI år kommer vi förhoppningsvis äntligen att få se en omtolkning av Dune som för första gången filmatiserades år 1984, som då regisserades av framstående David Lynch. Detta ledde mig nyfiket till Dunes omtalade värld. Vad tyckte jag då om detta?

Föreställ dig att du komprimerar en lång och invecklad serie som Game of Thrones till en film på två timmar. Låter det som en  dålig idé? Det tycker jag också. Men det är exakt vad Dune är.

Många karaktärer introduceras på rullande band och jag vet knappt vilka hälften av dessa är och vi djupdyker inte i någon av dem (vilket gör att jag inte bryr mig om ett endaste livsöde överhuvudtaget).

7B17101A-3F66-4C0D-9E16-5D637150797C

”Kryddan” är vad samtliga parter är ute efter för den som har kryddan är den som har all makt, ungefär som järntronen i tidigare nämnda Game of Thrones. Men exakt vad kryddan är och gör framgår inte riktigt, åtminstone inte på ett sätt som förklarar varför den som har den blir så mäktig. Trots allt vikt som läggs på sagda krydda verkar den på sin höjd ha en halvviktig roll i filmen då den sällan nämns. Vilket bara ett kryddmått av allt jag finner märkligt med den här filmen.

Mitt största problem med filmen är och förblir dock dess komplexitet som ej gör sig bra på film, utan hade säkerligen gjort sig bättre som tv-serie.

7730F329-87A8-4723-8B47-63B00BF1B1F2

Vad tror jag då om den nya filmatiseringen av Dune? Jag hoppas, och tror, innerligt att min favoritregissör Denis Villeneuve kan ta sig an detta och göra ännu ett mästerverk! 

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s