Recension: 1917 IMAX

Imponerande

MV5BOTdmNTFjNDEtNzg0My00ZjkxLTg1ZDAtZTdkMDc2ZmFiNWQ1XkEyXkFqcGdeQXVyNTAzNzgwNTg@._V1_SY1000_CR0,0,631,1000_AL_

Filmen är skriven och regisserad av Sam Mendes och i huvudrollerna har vi Gorge Mackey (Schofield) och Dean-Charles Chapman (Blake).

Storyn är enkel, engelska styrkor ska om några timmar attackera den tyska linjen och enligt ny information är det ett bakhåll och hela styrkan riskerar att dö inklusive Bakes storebror.

Dessa två får i uppgift att ta sig genom stora faror och in tysk område för att säga till en ledare att avbryta attacken. Simpel story som setts förr på ett ungefär.

Det som skiljer denna filmen åt mot alla andra filmer är att den är gjord som i en tagning. Hela filmen utspelar sig i realtid och kameran är i konstant rörelse och följer Blake och Schofield.  Kameraarbetet är det som imponerar med för det är så sjukt bra gjort och man dras in i deras resa som en extra person. Filmen är inte direkt blodig och rå men man får se konsekvenserna av kriget och det var på sitt sätt grafiskt brutalt.

Skådespelarna är väldigt duktiga och filmen har många ”cameos” av andra skådespelare
Ljudet var riktigt bra och tungt, ljuddesignen och kameraarbetet är det som gör att denna filmen står ut.

Jag hade lite problem med filmen och tror att den går att se på två sätt. Som en som älskar film eller som en som gör film.

Jag försökte se den som båda för jag visste att den var gjord i en tagning och då letade jag hela tidem efter dolda klipp osv och det distraherade mig själv från att uppleva filmen till dess fullo. Andra problemet jag hade var att det är mycket död-tid där sekvenser tar lång tid och hade kunnat kortas ner men då hade själva syftet med filmen att vara i en tagning försvunnit.

Storyn är inte originell och filmen är lite för lång.  Allt annat är sjukt imponerande speciellt kameraarbetet. Hur den hela tiden följer med och är i centrum för allt som händer. Det fanns en sekvens där jag kände att de hade lagt på imigestabilisator för jag tyckte skärmen svajade. Det var enda gången jag kände att det var något skumt men i övrigt är det mästerligt gjort.

Rekomenderar jag filmen. Både Ja och Nej.

Den är rejät upphypad och vissa säger att det är bästa krigsfilmen och det är det verkligen inte. Men med tanke att vi har 110 minuter på att lära känna karaktärerna i realtid utan flashbacks och sådant och allt i en tagning  så är det bra.

Glllar du krigsfilmer så ja, gillar du långa tagningar så ja, skapar du film så ja
Förväntar du dig den bästa krigsfilmen så nej, vill du ha backstory och olika vinklar och scener så nej.

Oavsett så är det en imponerande film.

Betyg: 3/5

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s