Jokern Recension

Joker

Ett genuint mästerverk!

MV5BNGVjNWI4ZGUtNzE0MS00YTJmLWE0ZDctN2ZiYTk2YmI3NTYyXkEyXkFqcGdeQXVyMTkxNjUyNQ@@._V1_SY1000_CR0,0,674,1000_AL_

Jokern är ingen superhjälte film eller en action film om man nu trodde det. Så ni som vill se Jokern döda en massa folk i en actionfilm kommer bli besvikna.

Detta är en drama, en psyco drama , en karaktärsstudie om psykisk ohälsa och vad som kan hända med en person när man får motgång efter motgång och när samhället sviker.

Med det sagt!

Denna filmen är helt fantastisk från första bildruta till sista. Joaquin Phoenix visar igen att han är den bästa skådespelaren vid liv.

Han spelar karaktären Arthur Fleck som är en medelålders man som mår psykiskt dålig. Han har alltid känts sig osynlig för alla och går på mediciner osv. Han är en trasig person som verkligen försöker bli bättre. Men motgångarna radas upp en efter en och man börjar känna sympati för honom vilket är helt enastående med tanke på att vi från början vet vem han kommer bli. Jokern en psykopatisk massmördare.

Man känner Arthurs smärta och psykiska mående. Jag som själv varit i en depression och mått dåligt kunde indentifiera mig mycket väl med honom även om jag inte blev ond och började mörda folk. Man får se hur hans ilska blir större och större och samtidigt vill man se honom bli Jokern men samtidigt vill man se honom lyckas med att må bättre.

Man hoppas på att han ska kunna hålla locket på allt inombords som vill ut.

Fotot är magiskt och är filmat som en 70 tals stil film filmat på film som Tarantino gör. Phoenix är huvudkaraktären och han bränner upp skärmen, varje scen han är med i är magisk och han är med hela tiden. Hela tiden förändras han lite i taget och man kan se det i hans kroppsspråk, detaljerna i hans rörelse, ögonen och det är obeskrivligt bra.

Jokerns skratt som man trodde inte kunde göras om på nytt får nytt liv genom att det är en störning han har, som ticks att han okontrollerat skrattar när saker blir jobbigt för honom, det har med hans psykiska hhälsa att göra.  När han skrattar så gör han en harlking som att det är smärtsamt för honom att skratta men gör det ändå och det är helt genialiskt. Det är effektivt, skrämmande och tragiskt på samma gång.

Filmen tar tid på sig innan han blir Jokern och det är bra för utvecklingen är det som är det intressanta. Hur mycket kan en man ta innan bägaren rinner över.

Todd Philips levererar en film som får dig att tänka långt efter filmen är slut och dina känslor kommer vara överallt. Jag fick gå flera långa promenader för att kunna bearbeta allt och ändå är jag helt överkörd av känslor dagen efter.

Phoenix tolkning är helt spekatulärt och är en sak man måste bara uppleva på stora duken. Han förtjänar en Oscar för detta. Filmen förtjänar varje oscar den kommer nomineras för.

Filmen tar ett koncept och gör det relaterbart och med en intressant story som gör saker väldigt intressanta och får dig att ifrågasätta vad som är sant.

Det är inga specialeffekter och dator cgi osv, det är en realistisk film om en man som mår dåligt och hur han blir en produkt av samhället. Det känns äkta och det är effektivt. Denna filmen är tung och den känns i varenda cell i kroppen.

Jag älskar denna filmen och vill se den igen! Det är ett genuint mästerverk!

Jokern är utan tvekan den bästa filmen 2019 och den bästa filmen på flera år.

Att jämföra med Heaths version är oundvikligt men ja måste säga att Phoenix ger mer djup till karaktären och gör det bättre.

 

Betyg: 5/5  

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s